Flat Preloader Icon

Održana je Druga sednica Skupštine opštine Malo Crniće

Održana je Druga sednica Skupštine opštine Malo Crniće

U petak 22. marta 2024. godine u sali Skupštine opštine Malo Crniće održana je Druga po redu sednica Skupštine opštine Malo Crniće. Na dnevnom redu se pred prisutnim odbornicima našlo 27 tačaka od kojih je najbitnija tačka bila ,,Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o finansijskoj podršci porodici sa decom na teritoriji opštine Malo Crniće“.

Ove godine kao i prethodne, nastavlja se sa pružanjem podrške porodicama sa decom, za razliku od prošle godine proširena su prava tako što su obezbeđena sredstva za sve učenike osnovnih škole, dakle od 1. do 8. razreda osnovne škole.

Opština je u okviru svog budžeta obezbedila celokupni iznos za finansiranje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola na svojoj teritoriji, tačnije iznos od 8.000.000.00 dinara.

Odlukom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju od 05. marta 2024. godine, dodeljena su sredstva iz budžeta Republike Srbije namenjena pružanju podrške sprovođenju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice sa decom u Republici Srbiji, opštini Malo Crniće u iznosu od 5.287.956,00 dinara, odnosno sa delom učešća 60%. Ostalih 40% finansiraće se iz budžeta opštine Malo Crniće.

Pravo na besplatne udžbenike ostvaruju svi redovno upisani učenici, koji osnovnu školu pohađaju na teritoriji opštine Malo Crniće.

Prenos sredstava za besplatne udžbenike školama, vršiće se na osnovu podnetog zahteva škole i prateće dokumentacije koja sadrži spisak dece koja ostvaruju pravo, kao i dokaz o sprovedenom postupku odabira izdavača za udžbenike u skladu sa zakonom.

Pored navedene tačke na dnevnom redu su se našle i tačke o obrazovanju Komisija i Odbora za različita vrste delatnosti iz domena Opštinske uprave, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Pravilnik o merama, načinu i postupku zaštite i bezbednosti dece za vreme boravka u Predškolskoj ustanovi ,,14 oktobar“ Malo Crniće i svih aktivnosti koje organizuje Ustanova i mnoge druge.

Sve tačke dnevnog reda su usvojene većinom glasova od broja prisutnih odbornika.

Prethodno Besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola od 1. do 8. razreda koji nastavu pohađaju na teritoriji Opštine Malo Crniće.

OPŠTINA MALO CRNIĆE

loader-image
Malo Crnice
23:26, 19/09/2024
temperature icon 18°C
niski oblaci
Sunrise Sunrise: 05:19
Sunset Sunset: 17:36

Opština Malo Crniće © 2024. malocrnice.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER