Flat Preloader Icon

Završen FEDRAS

Završen FEDRAS

izvor “Rec Naroda”

Zatvaranje FEDRAS a 2013

Photo by Miroslav Zivotic

U Malom Crniću, 22. oktoora završen je 42. FEDRAS, Festival dramskih amatera sela Srbije, na kome su poštovaoci i ljubitelji pozorišne umetnosti bili u pri lici da odgledaju devet predsta va u takmičarskoj konkurenciji. Ovogodišnji Festival doprineo je svetloj tradiciji delovanja i trajanja. Raznovrsnost repertoa ra, glumačka uverljivost i mašto vite rediteljske zamisli ostali su njegova prepoznatljiva odli ka. Završne večeri dodeljena su priznanja za rediteljska, glumačka i druga pozorišna ostvarenja.

Devet odličnih predstava

Ocenjivačka komisija koja je radila u sastavu Saša Latinović, reditelj iz Beograda, Fedor Po pov, reditelj iz Padine i Radi ša Stojićević, reditelj  ama ter iz Malog Crnića, nije imala nimalo lak zadatak, jer je bilo dosta dobrih predstava u skoro svim segmentima. U zvaničnoj konkurenciji ovogodišnjeg festivala našlo se devet predstava amaterskih pozorišnih druš tava iz Malog Crnića, Krnjeva, Starog Sela, Nove Pazove, Jaše Tomića, Batajnice, Raniluga, Rače i Boljevaca.

Pohvaljujemo entuzijazam i predanost amatera koji su u skladu sa svojim najboljim mogućnostima, ponekad uz pomoć i podršku pro fesionalnih umetnika, uglavnom uspevali da na zadovoljavajući način ostvare svoje zamisli. Za svaku pohvalu je i činjenica da je od devet predstava, čak šest nastalo po domaćem tekstu. Žan rovski repertoar 42. FEDRASa je bio raznovrstan i karakteristi ka je da je težište bilo usmereno ka komediji kroz različite vrste, od lakrdije, farse, groteske, vodvilja…, što jeuticalo na dobru posećenost publike svim pred stavama. Svakako da ohrabruje ve liki broj mladih glumaca koji se zanimaju za scensku umetnost, što

interesovanost i brigu oppgpga skog rukovodstva za sve programe ovog festivala, istakao je pred sednik žirija Saša Latinović.

Nagrade42.FEDRDS a

 

Nagrada za osvojeno prvo mesto za predstavu u celini pripala je predstavi “Putujuće pozorište Šopalović” Ljubomira Simovića U izvođenju ansambla, Kulturnog centra “Radoje Domanović” iz Ra če, u režiji Dejana Cicmilovića. Druga nagrada za predstavu u ce lini dodeljena je predstavi “Kralj Ibi”, Alfreda Žarija, u izvođenju ansambla KUD “Obilić” iz Krnjeva, u režiji Gorana Lekića. Treće mesto u ovoj kategoriji osvojila je predstava “Žorž Dan den” u izvođenju PAB  Skloniš te u teatru Batajnica.

Nagradu za najbolju režiju poneo je Dejan Cicmilović za predstavu “Putujuće pozorište Šopalović” račanskog amater skog pozorišta. Najboljom glav nom ženskom ulogom proglašena je rola Gine u predstavi “Putujuće pozorište Šopalović” koju je tumačila Sanja Ilić. Najbolja muška uloga, po mišljenju žirija je uloga Kralja Ibija u istoimenoj predstavi, koju je tumačio Goran Lekić. Nagrada za najbolju epi zodnu žensku ulogu dodeljena je Aleksandri Milošević za pred stavu “Žorž Danden” a u muškoj konkurenciji priznanje je otiš lo u ruke Miroslava Mitrovića za ulogu Milije u predstavi “Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera” Specijalna nagrada za kolektivnu igru dodeljena je an samblu predstave “Kralj Ibi” Nagrade za najbolje mlade glumce uručene su: Mariji Živulović za ulogu Bordirke u predstavi “Kralj Ibi”, Predragu Cvetkoviću za ulogu Venceslava u predstavi Kralj Ibi” Igoru Stojanoviću za ulogu Marka Kraljevića u pred d stavi Marko Kraljević u borbi j za zdravu životnu sredinu .

 

FEDRAS je nastao i održao se kao orginalna i autentična scena koja negujući draski amterizam | od njega živi i podstiče ga da 6u ; de sve kvalitetniji i dragoceniji j i nama koji ga organizujemo i svim zaljubljenicima u pozo rišnu umetnost. Od svog početka, do današnjih dana održao j se izvorni princip njegovog j organizovanja, a to je istinski | i uverljiv umetnički rezultat koji se na njemu, ovih oktobar | skih dana prikazuje. Ovom neve j likom scenom je prodefilovalo j na desetine dramskih ansambala i na stotine dramskih amatera. I kao što su oni dolazili nošeni željom da nam prikažu svoj pozo rišno umetnički doživljaj, mi smo ih sa istom gostoljubivošću dočekivali. Nisu se uvek ostvari vale zamisli amatera da ostvare vrhunske rezultate, ali je osta la činjenica da mnogi ansambli, društva i družine sa ponosom beleže podatak da su učestvovali na FEDRASu, rekla je Stevićeva.
Ovogodinjši 42. po re du FEDRAS zatvorio je predsednik Saveza amatera Srbije
Za najbolju žensku ulogu Sanji Ilić nagradu je uručila Goranka Stević Savo Mučibabić istakavši da je srpski amaterizam dostigao maksimalne vrednosne okvire u svetskim razmerama.

Poslednje festivalske večeri odigrana je predstava Amaterskog pozorišta Bata Bulić” iz Petrovca na Mlavi “Narodni poslanik” u režiji Miloša Jagodića.
D. Dinić

Претходно

ОПШТИНА МАЛО ЦРНИЋЕ

loader-image
Malo Crnice
09:36, 20/09/2024
temperature icon 22°C
ниски облаци
Sunrise Sunrise: 05:19
Sunset Sunset: 17:36

Општина Мало Црниће © 2024. malocrnice.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER