Flat Preloader Icon

У Заовачкој шуми лепота „Стишко посело“ 2023.години

У Заовачкој шуми лепота „Стишко посело“ 2023.години

У туристичком комплексу „Заова“ одржана је четрнаеста по реду манифестација „Стишко посело“, која на специфичан начин представља туристичке потенцијале Стига, Млаве и Хомоља. Окупивши више од хиљаду учесника и посетилаца у Заовачкој шуми, надомак истоименог језера, манастира и ловачког дома, ова традиционална манифестација је изнова подсетила на све стишке лепоте, знаменитости и драгоцености културног наслеђа. Овај фестивал игре, песме, љубави и лепоте организовала је Туристичка организација Општине Мало Црниће, под покровитељством Општине Мало Црниће и Министарства туризма и омладине.

НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ, КУЛТУРЕ И ОБИЧАЈА

Отварајући овогодишње Посело, председник Општине Малиша Антонијевић је истакао да поред тога што је то једна од најмасовнијих и најбитнијих манифестација са дугогодишњом традицијом у општини Мало Црниће, њена посебност се огледа и у томе што се одржава на прелепом месту нетакнуте природе, комплексу манастира Заова. Он се захвалио такмичарима који су се међусобно надметали у припремању гулаша и рибље чорбе, удружењима жена, као и директорки Туристичке организације на изузетној организацији.

-Потрудили смо се да разноврстан програм буде управо оно што ће између свега осталог да унапреди ову нашу манифестацију. Свакако захвалио бих се фолклорним ансамблима, оркeстру „Гвардиа“ и нашим водитељима Драгани Алексић и Милану Раонићу. Стишко посело не броји године, већ броји доживљаје и оне успомене које ћемо понети из Заовачке шуме, рекао је Антонијевић.

Директорка Туристичке организације Јасна Јовић наглашава да је Стишко посело основано 2008. године са циљем неговања традиције, културе и обичаја општине Мало Црниће и поред традиционалне песме и игре током културно – уметничког програма, на овој манифестацији могу се видети бројни излагачи домаће радиности и удружења жена са специјалитетима који су јединствени и специфични за ово побднебље.

НАЈЛЕПША ДЕЈАНА ОБРАДОВИЋ ИЗ СМОЉИНЦА

Круна програма на летњој позорници био је избор за мис Стишког посела. Међу дванаест кандидаткиња, пут до победничког трона и ласкаве титуле лепотице Посела изборила је Дејана Обрадовић из Смољинца. Прва пратиља је Лана Савић из Куле, а друга пратиља Неда Савић из Топонице. Ленте и награде уручио им је председник Општине Малиша Антонијевић.

Осим оркестра „Гвардиа“, у уметничком делу програма наступили су чланови Фолклорног ансамбла општине Мало Црниће, КУД-а „Бранко Радичевић“ из Божевца и КУД-а „Властимир Павловић Царевац“ из Смољинца. Завршница је била резервисана за естрадног уметника Радишу Урошевића и бенд „Ноћ до подне“.

Извор

Претходно У општини Мало Црниће биће одржан трећи међународни фестивал фолклора „Стиг фест“

ОПШТИНА МАЛО ЦРНИЋЕ

loader-image
Malo Crnice
11:23, 18/10/2024
temperature icon 16°C
ведро небо
Sunrise Sunrise: 05:53
Sunset Sunset: 16:45

Општина Мало Црниће © 2024. malocrnice.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER