Flat Preloader Icon

Бајлонијев млин у пуном погону традиција која се наставља и шири

Бајлонијев млин у пуном погону традиција која се наставља и шири

Оживљавање Бајлонијевог млина након 144 године, историјски објекат поновно у државном власништву.

Најстарија воденица на Млави код Малог Црнића, претеча првог парног млина подигнутог 1872. године, сада је поновно у државном власништву након седам и по деценија власништва чешке породице Бајлони. Ова вест означава велики дан за Мало Црниће, како истиче Драган Митић, председник Општине, који је нагласио да је циљ очување овог објекта богате историје.

Млин “Млава”, смештен у Стигу, представљао је кључни привредни објекат где се деценијама производило чувено “стишко брашно” за потрошаче и ван граница Србије. Након периода конфискације и промене власника, млин је 2002. године отишао у стечај, али је сада, након десет година правне борбе, поновно у власништву Општине Мало Црниће.

Овај историјски објекат, познат и по томе што је био први парни млин на Балкану, има велики значај за локалну заједницу. Општина планира да предузме хитне мере заштите, обнове и враћања у функцију објеката старог млина и силоса. Председник Митић верује да ће ревитализација млина привући туристе и посетиоце овог краја.

Ревитализација ће се спроводити под надзором стручњака Завода за заштиту споменика културе, с обзиром на то да је млина “Игњат Бајлони и синови” већ дуго на листи објеката историјског наслеђа. Ова иницијатива представља корак ка очувању културног наслеђа и поновном оживљавању једног од најзначајнијих привредних објеката у региону.

Претходно Дан борбе против беле куге обележен у Смољинцу 2022.године, Малиша Антонијевић поново председник општине Мало Црниће

ОПШТИНА МАЛО ЦРНИЋЕ

loader-image
Malo Crnice
04:58, 20/09/2024
temperature icon 17°C
ниски облаци
Sunrise Sunrise: 05:19
Sunset Sunset: 17:36

Општина Мало Црниће © 2024. malocrnice.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER