Flat Preloader Icon

Sednica Skupštine opštine

Sednica Skupštine opštine

USVOJEN IZVEŠTAJ 0 BUDŽETU

[su_youtube url=”https://youtu.be/bnRZ7cZbiMQ” width=”400″ height=”200″ responsive=”no”]
Odbornici Skupštine opštine Malo Crniće su, na sednici održanoj u petak, razmatrali i usvojili izveštaj o realizaciji budžeta u prvoj polovini 2015. godine. Povoljna ocena data je uz konstataciju da je na strani prihoda, ukupno ostvarenih u prvih 6 meseci sa 46,18%, najveće učešće, kao i obično, imaju nenamenski transferi budžeta Republike, koji iznose 104,2 miliona i čine 72,4% ukupnih prihoda. Po visini sredstava, slede porez na dohodak i kapitalne objekte i porez na imovinu koji, iako u procentima realizacije nisu na nivou ukupne polugodišnje realizacije, po tradiciji, bivaju u drugoj polovini godine, posebno u poslednjem kvartalu, realizovani u potpunosti. Posebno nizak stepen ostvarenja beleže prihodi od imovine planirani u iznosu 11,2 miliona a realizovani sa svega oko 495.000 dinara. Gro planiranih sredstava trebalo je da čine prihodi po osnovu takse na ime postavljenih bandera elektromreže na javnim površinama, koji su u celini izostali. Kako je u obrazloženju izvršenja budžeta rečeno, uslediće analiza razloga neostvarenja planiranih prihoda, moguće je da će se rebalansom od ubiranja tih prihoda u ovoj godini i odustati.

Budžet u suficitu

Na rashodnoj strani budžeta, u prvih 6 meseci beleži se izvršenje plana u visini od 22,3%. Podatak da su rashodi i izdaci za oko 24% niži od ostvarenja planiranih tekućih prihoda i primanja, govori da je budžet opštine Malo Crniće na šestomesečju bio u visokom suficitu. Jedan od razloga je glomazna procedura sprovođenja javnih nabavki, pa se očekuje da do kraja godine znatno dinamičnije budu korišćena sredstva budžeta u oblasti kapitalnih ulaganja u opremu i infrastrukturu, izvršeni sa samo 258.000 od planiranih 104,8 miliona na nivou 2015. godine.
Značajno slabu dinamiku izvršenja od samo 23,3% imaju rashodi grupe 42, gde su potpuno izostala izdvajanja za popravku i uređenje atarskih puteva, deratizaciju i dezinsekciju, tekuće popravke i održavanje ulica, naknada za odvodnjavanje… Očekuje se ubrzana realizacija ovih aktivnosti u periodu do kraja godine, s obzirom na činjenicu da su u pitanju poslovi od značajnog interesa za građane.

Usvojeni programi za 2016.godinu

Odbornici SO Malo Crniće na ovoj sednici usvojili su i programe rada Centra za kulturu i Turističke organizacije opštine Malo Crniće za 2016. godinu.
Centar za kulturu, po rečima direktorke Bebice Milovanović, plansku 2016. godinu temelji na tri posebne delatnosti: Amatersko pozorište „Branislav Nušić“, časopis za kulturu, književnost i umetnost „Stiga i Festival dramskih amatera sela Srbije FEDRAS, koji obeležava 45. godišnjicu postojanja. Osim toga, dužna pažnja i obimne aktivnosti usmeriće se i na predstojeću, desetu po redu, manifestaciju međuopštinskog karaktera, smotru dečjeg izvornog folklornog stvaralaštva „Kreni kolo da krenemo“, koja se održava u Boževcu. Centar za kulturu, kao suorganizator, učestvovaće i na Etno festivalu hrane i folklora „Stiško poselo“, a, u saradnji sa KUD-ovima sa područja malocrnićke opštine učestvovaće i na nizu drugih manifestacija okružnog i republičkog karaktera.
Direktorka je nagovestila i plan kapitalnih ulaganja: uz pomoć osnivača i, ako bude razumevanja od strane resornih ministarstava i fondova, uz dodatna sredstva Republike, planirana je u 2016. i 2017. godini rekonstrukcija sale i pozornice, popularne „FEDRAS-ove sale“. Uz to, Centar za kulturu planom za iduću godinu predvideo je i obnovu opreme nova mikseta, mikrofoni, ozvučenje, pozorišna rasveta…

Obilna turistička panuda

Turistička organizacija opštine Malo Crniće, takođe, u narednoj godini planira intenziviranje aktivnosti u više oblasti, od kojih je u vrhu informativno propagandna delatnost: Internet prezentacija, izrada štampanog informativno propagandnog materijala, promocija posredstvom medijskih kuća, učešće na sajmovima, prevashodno na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.
Težišne tačke programa za iduću godinu su promocija turističke ponude tokom manifestacije „Stiško poselo“, dalji razvoj i afirmacija seoskog turizma, izletište Zaova, gde će, zavisno od toka rešavanja imovinsko-pravnih odnosa zone kraj jezera Zaova, TO podsticati realizaciju uređenja izletišta. Sve primamljiviji i sve posećeniji paraglajding, sa uzletištem kraj Aljudova, jedna je od atraktivnih turističkih ponuda, a uvećano je interesovanje i za verski turizam, pa se u programu Turističke organizacije Malo Crniće i ove oblasti posebno apostrofiraju.

Izbori i imenovanja

Nakon odluke odborničke gruce Unije za poljoprivredu i preduzetništvo da napusti vladajuću koaliciju, saopštene na prethodnoj sednici, održanoj poslednjeg dana avgusta, na zasedanju 4.9. SO Malo Crniće odbornici su razrešili dužnosti dva člana Opštinskog veća, Velibora Mitrovića iz Šapina i Radovančeta Stankovića iz Malog Gradišta. Tajnim glasanjem, organizovanim u skupštinskoj sali, na njihovo i još jedno od ranije upražnjeno mesto izabrani su Siniša Ivković iz Malog Crnića, Vladan Stojimirović iz Smoljinca i Goran Mitrović iz Kule.

Usled isteka mandata vršiocu direktora Centra za kulturu Malo Crniće Bebici Milovanović odbornici su prihvatili predlog Upravnog odbora tog Centra, donetog nakon okončanja konkursa, i usvojili rešenje o imenovanju Bebice Milovanović za direktora Centra za kulturu Malo Crniće. Doneta je i odluka o raspisivanju konkursa za imenovanje direktora JP “Direkcija za izgradnju opštine Malo Crniće”.

Niz narednih razrešenja i imenovanja posledica je istupanja Unije za poljoprivredu i preduzetništvo iz koalicije na vlasti u opštini Malo Crniće. Tako, za člana Komisije za imenovanje direktora Javnih preduzeća čiji je osnivač ogpptina Malo Crniće imenovan je Vlastimir Josić iz Kališta, umesto Vladanke Stojićević iz Malog Crnića. Novoimenovani član Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta SO je Toplica Radovanović iz Zabrege, umesto razrešenog Duška Mihajlovića iz Malog Crnića. Dužnosti člana Komisije za mandatno imunitetske poslove razrešen je Darko Ivković iz Smoljinca, a imenovan Dragiša Đorđević iz Vrbnice.
Umesto Dobrivoja Stankovića iz Malog Gradišta, za člana Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose imenovan je Zoran Đorđević iz Velikog Crnića. Novi član Komisije za predstavke, pritužbe i žalbe je Dragan Aćimović iz Crljenca, umesto razrešenog Igora Ignjatovića iz Zabrege. Vlada Ristić iz malog Crnića razrešen je dužnosti člana Komisije za imenovanja, umesto njega će tu dužnost vršiti Željko Tomić iz Kule. Razrešen je i Dragan Milojković iz Malog Crnića, za novog člana Komisije za razvoj lokalne samouprave imenovan je Vladimir Živković iz Toponice. Dužnosti člana Komisije za odnose sa verskim zajednicama razrešen je Dragan Arsić iz Smoljinca, a imenovan Vladan Damjanović iz Šljivovca. Saša Stević iz Smoljinca razrešen je dužnosti predsednika Komisije za privredu, poljoprivredu i samostalne delatnosti, a imenovan je Bojan Urošević iz Velikog Crnića.
Član Saveta za zapošljavanje Radiša Radosavljević iz Kravljeg Dola je razrešen, a na tu dužnost imenovana je Zlatica Veličković iz Batuše. Umesto Vlade Ilića iz Šapina, član Saveta za međunacionalne odnose je Novica Stanković iz Velikog Crnića. Katarina Aleksić iz Velikog Crnića razrešena je dužnosti člana Saveta za zdravstvo, obrazovanje, omladinu i sport, a imenovan je Goran Pavlović iz Boževca. Dragiša Mirković iz Velikog Crnića imenovan je za člana Saveta za urbanizam, komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine, umesto razrešenog Tihomira Stevića iz Malog Crnića.
Savetom za budžet i finansije predsedavaće Siniša Janković iz Šljivovca, umesto razrešene Danice Mihajlović iz Malog Crnića.
Došlo je i do izmena sastava upravnih odbora: Ljubiša Radojković iz Batuše novoimenovani je član Upravnog odbora malocrnićkog Centra za socijalni rad, umesto razrešenog Ratka Paunovića iz Vrbnice, Goran Urošević iz Šapina imenovan je za člana Upravnog odbora Doma zdravlja Malo Crniće, umesto Ivane Stajić iz Smoljinca. Dragoslav Maksić iz Šapina imenovan je za člana Upravnog odbora Centra za kulturu Malo Crniće, umesto Valentine Jovanović iz Vrbnice, Slobodan Stanković iz Kravljeg Dola član je Upravnog odbora PU “14. oktobar” umesto Nebojše Obradovića iz Velikog Sela, a Danijel Janković iz Velikog Sela imenovan je za člana upravnog odbora Turističke organizacije Malo Crniće.
Promene i u nadzornim odborima: Ratko Marjanović iz Boževca imenovan jeza člana Nadzornog odbora Biblioteke “Srboljub Mitić” umesto Živka Pantića iz Malog Gradišta, Mališa Perić iz Vrbnice imenovan je za predsednika Nadzornog odbora TO Malo Crniće umesto razrešenog Danijela Radojkovića iz Šapina, a Maja Životić Stevanović, dipl. inž. šumarstva iz Požarevca imenovana je za predsednika Nadzornog odbora JKP “Čistoća Malo Crniće”, umesto razrešene Žakline Jovović, dipl. saobraćajnog inženjera iz Požarevca.
Odbornik Saša Stević, (UPP), u nekoliko navrata otvoreno je negodovao i ukazivao na necelishodnost pojedinih razrešenja i imenovanja, što nije uticalo na predlagača niti na glasanje odborničke većine.
Pored razrešenja sa dužnosti članova Unije, razrešeni su i svi ostali sa liste predloga UPP, iako su članovi drugih političkih stranaka i grupacija ili su nestranačke ličnosti, uz opravdanje da se time obezbeđuje sigurnost i otklanjaju mogućnosti opstrukcije, otežanog funkcionisanja i eventualne blokade u radu organa i tela lokalne samouprave.

Počinju kapitalni radovi

– Usvojen izveštaj o realizaciji budžeta za prvih 6 meseci pokazao je da je mali procenat realizacije sredstava za kapitalne investicije. U međuvremenu, JP Direkcija za izgradnju opštine Malo Crniće već je okončala postupke javnih nabavki, izabrani su najpovoljniji izvođači radova i ovih dana će se sa njima potpisati ugovori i počinje realizacija planiranih kapitalnih investicija. Reč je o asfaltiranju 18 lokalnih puteva, izgradnji dva nova doma kulture, uređenju centra naselja Kobilje, izgradnji mosta u naselju Aljudovo i dva mosta u naselju Kravlji Do, naglasila je Goranka Stević, predsednik SO Malo Crniće u izjavi za medije nakon održavanja sednice.
Komentarišući brojne kadrovske promene, izglasane na ovoj sednici Skupštine opštine, Goranka Stević je naglasila da su novi članovi Opštinskog veća izabrani nakon što su dva člana dosadašnjeg saziva podnela ostavku i napustila Veće, a ostale izmene sastava komisija, saveta i odbora pojasnila je rečima:
– Sa govornice su se u diskusijama mogle čuti neke tvrdnje koje nisu tačne, jer u odluci o radnim telima Skupštine decidno stoji koje su nadležnosti članova, tako da ne bi trebalo skupštinsku govornicu koristiti u političke svrhe, jer treba znati da pojedini članovi upravnih i nadzornih odbora, danas smenjeni, nisu dolazili na sednice, nisu bili konstruktivni u donošenju nekih odluka, tako da }e usledila njihova smena, rekla je Goranka Stević, koristeći priliku da obznani i podatak da je Mlin „Mlava“ izdat u zakup, u toku je rekonstrukcija objekata i da je 2. septembra Mlin započeo otkup suncokreta, već je uskladišteno 250 tona, a planira se i oktup pšenice i kukuruza.

Prethodno KAMPANJA POSVEĆENA BEZBEDNOSTI DECE U SAOBRAĆAJU

OPŠTINA MALO CRNIĆE

loader-image
Malo Crnice
11:34, 21/09/2024
temperature icon 25°C
mestimični oblaci
Sunrise Sunrise: 05:21
Sunset Sunset: 17:34

Opština Malo Crniće © 2024. malocrnice.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER