Flat Preloader Icon

Потписани уговори у оквиру реализације програма енергетске санације

Повод данашњег окупљања у Општини Мало Црниће било  је потписивање уговора у оквиру реализације Програма енергетске санације породичних кућа који спроводи општина Мало Црниће на основу Уговора о суфинансирању који је Општина потписала са Министарством рударства и енергетике дана 20. јула 2023. године, у оквиру пројекта ”Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији”.

Председник Општине поздравио је присутне извођаче радова и грађане који су изабрани у спроведеним поступцима избора привредних субјеката и крајњих корисника беповратних средстава подстицаја за енергетску санацију стамбених објеката. 

Уговоре су потписали представници  изабраних извођача радова, грађани општине Мало Црниће као крајњи корисници  бесповратних средстава који су поднели пријаве и испуњавају услове за доделу бесповратних средстава и Општина Мало Црниће као суфинансијер мера.

Председник Општине упознао је присутне да су средства за реализацију Програма обезбеђена од стране Општине Мало Црниће и Министарства рударства и енергетике. Максимални износ средстава подстицаја који се додељује грађанима је у висини до 50% од укупне вредности пројекта, када је у питању финансирање појединачних мера, а уколико се грађани опредељују за један од пакета удео бесповратних средстава је већи, и креће се од 55% до 65% од укупне вредности пројекта.

Комисија за реализацију енергетске санације општине Мало Црниће имала је озбиљан задатак да спроведе поступак избора привредних субјеката који се баве производњом, услугама и радовима на енергетској санацији стамбених објеката, за све мере енергетске санације, а након тога да спроведе и поступак избора крајњих корисника – грађана којима ће бити додељена бесповратна средства за ове намене. Поступци су успешно спроведени, уз пуну техничку и логистичку подршку  Министарства рударства и енергетике Републике Србије.

На последњој ранг листи привредних субјеката било је уписано укупно 64 привредних субјеката за које је утврђено да испуњавају услове за спровођење мера енергетске санације. Укупно је изабрано 12 грађана, од тога 2 грађанина користе основни пакет, односно исти добијају бесповратна средства за реализацију две мере енергетске санације. Данас су потписана укупно 14 уговора.

Реализација уговора подразумева активности на спровођењу мера енергетске санације: замени спољних прозора и врата и других транспарентних елемената термичког омотача, постављање термичке изолације спољних зидова, подова на тлу и осталих делова термичког омотача према негрејаном простору, постављање термичке изолације испод кровног покривача или таванице, замена постојећег грејача простора на чврсто гориво котлом на гас, замена постојећег грејача просора на чврсто гориво (котао или пећ) ефикаснијим котлом на биомасу, уградња топлотних пумпи, замена постојеће или уградња нове цевне мреже, грејних тела и пратећег прибора, уградња соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде  и уградња соларних панела са пратећом опремом.

Циљ спровођења мере енергетске санације породичних кућа је унапређење енергетске ефикасности и повећано коришћење обновљивих извора енергије у домаћинствима на територији општине Мало Црниће.

Овом приликом председник Општине упознао је све присутне  да и у овој години се наставља са спровођењем мера енергетске санације на територије општине Мало Црниће. У име Општине председник је потписао уговор са Министарством рударства и енергетике, и средства су обезбеђена у укупном износу од 10 милиона динара, 50% је учешће Министарства а 50% обезбеђује Општина из сопствених средстава.

”Општина Мало Црниће и за наредне године планира доношење новог обухватног Програма енергетске санације, и суфинансирање мера, а управо из разлога што је област енергетске ефикасности препозната као потреба наших грађана. Без рационалног управљања енергијом нема одрживе будућности. Све што радимо повезано је са природом и климом и има утација на животну средину. Спровођењем мера енергетске ефикасности доприносимо заштити животне средине и смањењу емисија штетних гасова који утичу на климатске промене, а са друге стране смањујемо трошкове потрошње домаћинствима и трошкове њихових кућних буџета” – истакао је председник Општине у свом говору.

ОПШТИНА МАЛО ЦРНИЋЕ

loader-image
Malo Crnice
23:40, 19/09/2024
temperature icon 18°C
ниски облаци
Sunrise Sunrise: 05:19
Sunset Sunset: 17:36

Општина Мало Црниће © 2024. malocrnice.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER